Zin om zelf cocktails te maken? Ik ga je alles vertellen over shakers, glazen, presentatie en ik geef je de beste recepten.

 

Heel veel plezier!

Zelf cocktails maken

Zelf cocktails maken thuis is een leuke en lekkere manier om je eigen drankjes te bereiden.

Je hebt niet veel nodig om te beginnen, maar wel een paar basisbenodigdheden zoals een cocktailshaker, een barmaatje, een muddler, een squeezer en een paar cocktailglazen.

Daarnaast heb je natuurlijk ook dranken, smaakmakers en ijs nodig. Met de "big 5" dranken (rum, vodka, gin, triple sec en whiskey) kun je al veel verschillende cocktails maken. Smaakmakers zijn bijvoorbeeld limoen, citroen, suikersiroop en cocktailkersen.

IJs is essentieel om je cocktails koud en fris te houden. Als je deze spullen in huis hebt, kun je aan de slag met het volgen van een recept of het experimenteren met je eigen creaties.

Het belangrijkste is dat je de juiste maten gebruikt en dat je proeft wat je maakt. Zo kun je zelf de lekkerste cocktails thuis maken!

 

 

Cocktail shakers

 

Er zijn verschillende soorten cocktail shakers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Ik zal ze hieronder kort beschrijven.

 

Boston shaker

Dit is een shaker die bestaat uit twee metalen bekers of een metalen beker en een glas. Je moet een aparte strainer of zeef gebruiken om de cocktail uit te schenken. Het voordeel van deze shaker is dat hij snel werkt, makkelijk schoon te maken is en de meest professionele uitvoering is. Het nadeel is dat hij soms lastig te openen is en dat je een extra item nodig hebt.

 

Cobbler shaker

Dit is een shaker die bestaat uit een metalen beker met een ingebouwde strainer en een dop. Je kunt de cocktail makkelijk uitschenken door de gaatjes in de strainer. Het voordeel van deze shaker is dat hij gebruiksvriendelijk is, geen extra items nodig heeft en in veel verschillende opties verkrijgbaar is. Het nadeel is dat hij soms moeilijk te openen is en dat het uitschenken langer kan duren door de kleine gaatjes.

 

Parisian shaker

Dit is een shaker die lijkt op de boston shaker, maar met een elegantere vormgeving. Hij bestaat uit twee metalen bekers die in elkaar passen. Je hebt ook een aparte strainer of zeef nodig om de cocktail uit te schenken. Het voordeel van deze shaker is dat hij makkelijk schoon te maken is, gemakkelijk te gebruiken is en een exclusief design heeft. Het nadeel is dat hij minder vaak aangeboden wordt dan de andere twee opties.

 

Mason jar shaker

 Dit is een shaker die bestaat uit een glazen pot met een schroefdop. Hij werkt vergelijkbaar met de cobbler shaker, maar heeft een groter volume. Het voordeel van deze shaker is dat hij origineel en goedkoop is. Het nadeel is dat hij minder stevig en minder professioneel is dan de andere opties.

 

Welke cocktail shaker de beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur, ervaring en budget. Als je net begint met cocktails maken, raad ik je aan om de cobbler shaker te gebruiken, omdat hij het makkelijkst in gebruik is. Als je al handiger bent met cocktails maken en vaak cocktails maakt, raad ik je aan om de boston shaker te gebruiken, omdat hij het snelst werkt en het meest professioneel is.

 

 

Cocktail glazen

Cocktails zijn niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van presentatie. De keuze van het juiste glas voor elke cocktail is een belangrijk onderdeel van de kunst van het mixen. Er zijn verschillende soorten glazen die gebruikt worden voor verschillende cocktails, afhankelijk van de ingrediënten, de bereidingswijze en de stijl van de drank.

 

Een van de meest voorkomende glazen is het cocktailglas, ook wel martini- of margaritaglas genoemd. Dit is een kegelvormig glas met een lange steel, dat geschikt is voor cocktails die geschud of geroerd worden met ijs en vervolgens zonder ijs geserveerd worden. Voorbeelden zijn de martini, de cosmopolitan en de daiquiri.

 

Een ander veelgebruikt glas is het longdrinkglas, ook wel highball- of collinsglas genoemd. Dit is een lang en smal glas dat gebruikt wordt voor cocktails die gemixt worden met veel frisdrank, sap of tonic. Voorbeelden zijn de mojito, de gin-tonic en de tom collins.

 

Een derde soort glas is het tumblerglas, ook wel old fashioned- of whiskyglas genoemd. Dit is een kort en breed glas dat gebruikt wordt voor cocktails die gebouwd worden in het glas zelf, met ijs en eventueel een schijfje citrusvrucht. Voorbeelden zijn de old fashioned, de negroni en de caipirinha.

 

Er zijn nog veel meer soorten glazen die gebruikt worden voor specifieke cocktails, zoals het champagneglas, het shotglas, het coupetteglas, het hurricaneglas en het punchglas.

 

Het kiezen van het juiste glas voor elke cocktail kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige drinkervaring.