Cocktail recepten

Hier vind je de recepten van een aantal populaire cocktails, hoe je ze kunt maken, welke ingrediënten je nodig hebt, welk glas je moet gebruiken en wat de achtergrond en de verhalen zijn van deze drankjes. Laat je inspireren door deze heerlijke en verfrissende mixen en geniet van een gezellige avond met vrienden of familie.

Mojito

Een van de bekendste cocktails is de mojito, een verfrissende mix van rum, limoen, munt, suiker en bruiswater.

Deze cocktail komt oorspronkelijk uit Cuba, waar het een favoriet drankje was van schrijver Ernest Hemingway. Hij dronk graag mojito's in de bar La Bodeguita del Medio in Havana, waar hij zijn handtekening op de muur achterliet.

Om een mojito te maken heb je een longdrinkglas nodig, waarin je een paar muntblaadjes kneust met een stamper. Voeg dan een theelepel suiker en het sap van een halve limoen toe. Vul het glas met ijsblokjes en schenk er 50 ml witte rum over. Top af met bruiswater en roer goed door. Garneer met een schijfje limoen en een takje munt.

Cosmopolitan

Een andere populaire cocktail is de cosmopolitan, een elegante en fruitige mix van wodka, cranberrysap, limoensap en sinaasappellikeur.

Deze cocktail werd beroemd door de serie Sex and the City, waarin de vier hoofdpersonages vaak cosmopolitans bestelden in hippe bars in New York. De cosmopolitan wordt ook wel de cosmo genoemd en is een typische vrouwendrank.

Om een cosmo te maken heb je een cocktailshaker nodig, waarin je 40 ml wodka, 20 ml sinaasappellikeur, 40 ml cranberrysap en 10 ml limoensap schudt met ijs. Schenk de cocktail door een zeefje in een martini-glas en garneer met een schilletje sinaasappel.

Margarita

Een derde cocktail die niet mag ontbreken is de margarita, een pittige en zure mix van tequila, sinaasappellikeur en limoensap.

Deze cocktail komt uit Mexico, waar het een nationaal symbool is. Er zijn veel legendes over de oorsprong van de margarita, maar een van de meest geloofwaardige is dat het bedacht werd door Margarita Sames, een rijke socialite die in 1948 haar gasten verraste met deze creatie op haar vakantiehuis in Acapulco.

Om een margarita te maken heb je een cocktailshaker nodig, waarin je 50 ml tequila, 20 ml sinaasappellikeur en 20 ml limoensap schudt met ijs. Wrijf de rand van een margarita-glas in met limoen en doop het in zout. Schenk de cocktail in het glas en garneer met een schijfje limoen.

Caipirinha

Een vierde cocktail die veel mensen lekker vinden is de caipirinha, een zoete en frisse mix van cachaça, limoen en suiker. Deze cocktail komt uit Brazilië, waar het beschouwd wordt als het nationale drankje.

Het woord caipirinha betekent letterlijk "kleine boerin" en verwijst naar de landelijke oorsprong van deze drank.

Om een caipirinha te maken heb je een stevig glas nodig, waarin je een halve limoen in partjes snijdt en bestrooit met twee theelepels suiker. Kneus de limoen en de suiker met een stamper tot het sap vrijkomt. Vul het glas met ijsblokjes en schenk er 50 ml cachaça over. Roer goed door en geniet van deze tropische traktatie.

Martini

Een vijfde cocktail die je zeker moet proberen is de martini, een klassieke en sterke mix van gin en droge vermout.

Deze cocktail wordt vaak geassocieerd met James Bond, die zijn martini graag "shaken not stirred" bestelde. De martini wordt ook wel gezien als het symbool van stijl en elegantie.

Om een martini te maken heb je een cocktailshaker nodig, waarin je 60 ml gin en 10 ml droge vermout schudt met ijs. Schenk de cocktail door een zeefje in een gekoeld martini-glas en garneer met een olijf of een citroenschil.

Je kunt ook variëren met de verhouding van gin en vermout, of andere ingrediënten toevoegen zoals vodka, sinaasappelbitter of kersenlikeur.

Negroni

Een zesde cocktail die je niet mag missen is de negroni, een bitterzoete en krachtige mix van gin, rode vermout en Campari.

Deze cocktail komt uit Italië, waar het in 1919 bedacht werd door graaf Camillo Negroni, die zijn favoriete drankje, de Americano, wilde versterken met gin in plaats van bruiswater.

Om een negroni te maken heb je een old-fashioned glas nodig, waarin je 30 ml gin, 30 ml rode vermout en 30 ml Campari roert met ijs.

Garneer met een sinaasappelschil en geniet van deze aperitivo.

Daiquiri

Een zevende cocktail die je moet kennen is de daiquiri, een frisse en zure mix van rum, limoensap en suiker.

Deze cocktail komt ook uit Cuba, waar het vernoemd werd naar een strand en een ijzermijn inEen de buurt van Santiago de Cuba. De daiquiri werd populair gemaakt door de Amerikaanse marine-officier Jennings Cox, die het drankje serveerde aan zijn gasten tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Om een daiquiri te maken heb je een cocktailshaker nodig, waarin je 50 ml witte rum, 25 ml limoensap en 15 ml suikersiroop schudt met ijs. Schenk de cocktail door een zeefje in een gekoeld coupe-glas en garneer met een limoenpartje.

Old Fashioned

Een achtste cocktail die je moet proeven is de Old Fashioned, een eenvoudige maar smaakvolle mix van bourbon of rye whiskey, suiker en bitters.

Deze cocktail wordt beschouwd als de oudste cocktail ter wereld, die al in de 19e eeuw gedronken werd door de leden van de Pendennis Club in Louisville, Kentucky. De old fashioned werd ook bekend door de serie Mad Men, waarin hoofdpersonage Don Draper vaak deze drank bestelde.

Om een old fashioned te maken heb je een old-fashioned glas nodig, waarin je een suikerklontje besprenkelt met drie druppels Angostura bitters. Plet het suikerklontje met een stamper en voeg een scheutje water toe. Vul het glas met ijsblokjes en schenk er 60 ml bourbon of rye whiskey over.

Roer goed door en garneer met een sinaasappelschil en een maraschino kers.

Mai Tai

Een negende cocktail die je moet uitproberen is de mai tai, een tropische en fruitige mix van witte en donkere rum, sinaasappellikeur, amandelsiroop, limoensap en ananassap.

Deze cocktail komt uit Californië, waar het in 1944 bedacht werd door Victor Bergeron, beter bekend als Trader Vic, die het drankje serveerde aan twee vrienden uit Tahiti. Zij riepen uit "Maita'i roa ae!", wat "heel goed!" betekent in het Tahitiaans.

Om een mai tai te maken heb je een cocktailshaker nodig, waarin je 30 ml witte rum, 30 ml donkere rum, 15 ml sinaasappellikeur, 15 ml amandelsiroop, 30 ml limoensap en 60 ml ananassap schudt met ijs.

Schenk de cocktail in een groot glas gevuld met ijs en garneer met een ananaspartje en een muntblaadje.

Moscow Mule

Een cocktail die je zeker moet kennen is de Moscow Een mule, een verfrissende en pittige mix van vodka, gemberbier en limoensap.

Deze cocktail komt uit Amerika, waar het in 1941 bedacht werd door John Martin, de eigenaar van Smirnoff vodka, Jack Morgan, de eigenaar van Cock 'n' Bull ginger beer. Om een Moscow Mule te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

- 45 ml wodka

- 120 ml gemberbier

- 10 ml limoensap

- Een paar blaadjes munt

- Een partje limoen

 

Zo maak je het:

- Vul een koperen mok met ijsblokjes.

- Schenk de wodka erbij.

- Knijp het limoensap uit boven de mok.

- Voeg het gemberbier toe en roer goed door.

- Garneer met de muntblaadjes en het partje limoen.

 

Een bijzonderheid of anekdote over deze cocktail is dat de koperen mokken oorspronkelijk werden geleverd door Sophie Berezinski, een Russische immigrante die haar man hielp om zijn voorraad koperen bekers te verkopen. Ze ging langs verschillende bars en bood de bekers aan als promotiemateriaal voor de Moscow Mule. Zo werd de koperen mok het kenmerkende glaswerk voor deze cocktail.